Szemetet szedett a járókelő

Telepi János ,12:04

Levélben érkezett csütörtökön az alábbi történetecske, ismerőstől:

Ma délután fél kettő-kettő körül utaztam a 105-ösön a Hősök tere felé, amikor a Bajza utcai megállónál láttam egy jófejséget, rád gondoltam. Egy negyven-ötven közötti vörös hajú nő a megálló melletti gyepen vett észre egy eldobott reklámújságot. Fölvette és kidobta a kukába. Semmi különös, ennyi a sztori. Csak az jutott eszembe, hogy gondolhatta volna azt is, hogy nem az én dolgom, szedje össze a közterületfenntartó vállalat. Oszt' mégse ezt gondolta... Szerinted?

B.

Igen, sok mindent gondolhatott volna. Gondolhatta volna azt is, hogy szedje össze maga Demszky. Hogy szedje össze az, aki eldobta. Akár az is eszébe juthatott volna, hogy nem nyúl hozzá, hadd lássák a turisták micsoda suttyó népek élnek errefelé. Oda is kilyukadhatott volna, hogy nem lehet mindenki után összeszedni az eldobott szemetet, mert attól még a szemetelő nem változik meg, majd esetleg csak akkor, ha az arcába fúj a szél egy zsíros párizsispapírt. Az is megfordulhatott volna a fejében, hogy nem nyúl hozzá, mert koszos lesz a keze (ez mondjuk jogos).

Gondolkodás helyett viszont lehajolt és felvette, mert - szóviccblog - bántotta a szemét. Még elképesztő hírértékkel bíró, minisztervezette zöldkommandó sem kellett hozzá. Gratuláció a vörös hajú nőnek, köszönet B.-nek.

A bejegyzés trackback címe:

https://szimpatikus.blog.hu/api/trackback/id/tr42618456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

min 2008.08.16. 13:35:47

Én egy scájci úriembert említenék meg aki egy budapesti rendezvényen miután a műanyag poharából megitta a sörét, rágyújtott és az immáron üres poharat használta hamutartóként az utcán! és a dohányzás végeztével kidobta a poharat a csikkel, hamuval a kukába. A mellettük álló magyar család miután a söreiket megitták a dobozból, spontán elhajigálták az üres dobozokat. Sajnos itt tartunk...

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.08.16. 13:56:50

Megelőzni kell inkább. Aki szemetelést lát, az szóljon rá. Ha valakiire egyszerre rászól több körülálló, akkor a többség leszokik a szemetelésről, mert nem szeret nyilvánosan megszégyenülni.

Repülő Majom · http://www.kutyushop.hu 2008.08.16. 14:07:38

Min: egy rendezvényen viszonylag természetes, hogy az emberek a földre dobják le a szemetet. Én sem szeretem, de nem tudok elszaladni a tömeg közepéről, hogy kidobjam a kukába, a rendezvény végén pedig úgyis feltakarítanak.
Az sokkal bajosabb, ha az eset magában törénik meg. Egy este a körúti mekiből kijött egy srác a barátnőjével, és a kezében levő kólás poharat, ami majdnem tele volt még, egyszerűen a körúton a földre dobta. A többségi kisebbséghez tartozott, így nem is igazán mertem szólni neki (később azért bántam). Mellesleg megjegyezném, hogy egy skinhead is frankón elszórta a szotyi héját a villamoson, ebből a szempontból ők sem jobbak egy fokkal sem.

Blogíró: nem fog megszégyenülni, itthon a szemetelés nem egy megvetendő tevékenység.

leon, a proli 2008.08.16. 14:24:20

most nem magamat akarom fényezni, de én is össze szoktam szedni az olyan szemetet, ami nem dzsuva, főleg reggel, amikor várom a buszt a házunk előtt. ki is találtam egy mozgalmat, a "minden nap szedj össze egy szemetet", akár egy csikk, egy palack, sörösdoboz, bármi, napi egy darab. pár ezer mozgalmár, és tisztább a városunk

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.08.16. 16:16:51

"nem fog megszégyenülni, itthon a szemetelés nem egy megvetendő tevékenység."

Azért nem az, mert mások szó nélkül tűrik. Ha az lenne az alapreakció, hogy a körülállók fennhangon, hogy mindenki odanézzen, kifejtenék, hogy mi a véleményük az illetőről, akkor csak a legvastagabb bőrűek engednék meg maguknak, mert a többség nem szereti, ha nyilvánosan megszégyenítik.

IceCat 2008.08.21. 12:02:07

Személy szerint én beszólnék annak aki szemetel, csak van egy olyan érzésem, hogy még én lennék le **szva. Persze ha egy nagy darab állat lennék, akkor nem zavarnának ilyen apróságok, de kicsi vagyok és valaki előbb utóbb bekapna keresztbe... :S

gf 2008.08.30. 08:09:13

Szerintem össze kéne fogni, és tudatosan változtatni a hozzáálláson. NEm hiszem, h mi szetelősnek születtünk, a svájciak pedig nem. 1. büntetni kéne a szemetelést, ezt a törvényjavaslatot vmi polgári kezdeményezéssel kéne elindítani. 2. minél több ember kéne bátorítani, h nyugodtan szóljon rá az emberekre, akik szemetelnek, vagy otthagyják a kutyaszart. Ha ezek az emberek látják, h már nem mehetnek el szó nélkül a szemetük felett, talán nem csinálják. ez idő, de el lehetne már kezdeni...
süti beállítások módosítása