Tolvajt fogtak a segítőkész budapestiek

Telepi János ,12:25

A múltkor nem lépték át a részeget, hanem segítettek, nemrég pedig kockázatot is vállaltak egymásért a budapestiek ahelyett, hogy a fejüket félrefordítva, csukott szemmel az azonnali teleportációban kezdtek volna reménykedni. F. írt levelet a Szimpatikus blognak.

 

Kedves Szimpatikus Magyarok!
 
Két esetet szeretnék veletek megosztani, mindkettő metrón történt, és mindkettő a táskalopásról szól, vagyis inkább az azt követő eseményekről:
 
 
1.
Pár éve, szürke hétköznapjaim egyikén utaztam a kék metrón: reggel van, a többség álmos, bámészkodik, unatkozik, gondolatban talán éppen otthon fejezi be a kávéját. Egy nő ül az egyik sor szélén, az ajtó mellett, táskája pedig mellette. Nagyjából hasonlóan volt lélekben jelen, mint a fentiekben vázolt többség (köztük én is).
Az ajtók nyílnak, emberek tolonganak ki és be.. Az utolsó pillanatban kiugrik a szerelvényből egy férfi, kezében a nő táskájával. Rohanna vele tovább, de egy másik (jóval erősebbnek tűnő) férfi abban a pillanatban kikapja a kezéből, és beordít a nőnek, hogy várja őt az állomáson, jöjjön vissza. A nő csupán ekkor észlelte, hogy nincs nála a táska.
Az ajtók záródnak.
 
 
2.
Tegnap egy barátommal szálltunk ki a Blahán a metróból, amikor jóval előttünk meglöknek egy lányt, aki pedig sikítozni kezd: "Segítség! A táskám! Tolvaj! Fogják meg, tolvaj!"
Továbbmegyünk, a lány szalad vissza a kocsiba, vállán a táskával: ezt a részt nem értettem, főként, mert úgy tűnt, mintha a táska oldalzsebe nyitva lett volna (persze, tévedhetek). 
Továbbhaladva látjuk, hogy mozgólépcső előtt, a fal mellett egy srác egyik kezével tartja a tolvaj hátratekert karját, a másikkal pedig a zsebeiben kutat. Néhány ember áll körülöttük, de a srác egyedül végzi a piszkos munkát. Érdekes volt, hősünk legalább egy fél fejjel alacsonyabb volt (persze, azért nem kötnék bele éjszaka =) ), de nagyon úgy tűnt, hogy elbír a tetten érttel (feltételezem, ebben az őket körülvevő kisebb tömeg is szerepet játszott), sőt, az még erőltetett ártatlan arckifejezéssel magyarázkodni is kezdett, hogy nem sikerült semmit sem szereznie a lánytól.

A bejegyzés trackback címe:

https://szimpatikus.blog.hu/api/trackback/id/tr151190729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BkSp 2009.06.17. 13:39:41

évek óta reménykedem benne, hogy a 3 kocsifeltörésem egy ilyen görényen leverhetem. lehetnek többen is :)

Tomzone 2009.06.17. 14:02:50

Az a kis tökmag nagyon kicsavarta a kezem, de a metrórendőr haverjaim jól szétgumibotozták a veséit az irodában...

Évikati 2009.06.17. 14:06:44

Amikor a Határ úton az aluljáróban egy kezet éreztem a táskámon, amely húzta hátrafelé, én is kiabálni kezdtem. A férjem mellettem nem tudta elképzelni, hogy mi bajom lett hirtelen. Mivel a táska keresztben volt a vállamon, a tolvaj társával együtt megfutamodott. A férjem utána szaladt és kiabált, hogy fogják meg őket. Senki nem mozdult, bár nagy tömeg gyűlt körém. Egy alak megszólalt a tömegben: "Mire ez a hiszti? El sem vitték a táskáját!" A két román (így beszéltek egymással) meglógott.

ratman_ (törölt) 2009.06.17. 14:12:03

Őszintén, ez egy elképesztően béna poszt. Aki írta, nem stilisztikából szigorlatozott, az biztos.
A sikoltozó nőktől meg rosszul vagyok, akár lopják a táskáját, akár nem. Még filmen is idegesít, leveszem a hangot olyankor. Az ilyet le kell önteni egy vödör hideg vízzel.

nemlatszom 2009.06.17. 14:12:05

Már többször léptem közbe lopásnál metró aluljárókban. Általában a lopás meghiusult, általában az áldozat észre sem vette az egészet (idős ember többször, egymásba feledkezett szerelmespár), és általában engem jól megkergettek. Mielőtt valaki gyávának nevez, 50 kilós nő vagyok. :-) Inkább futok, mint verekszem.
Az a tapasztalatom, hogy álmos reggeleken többet dolgoznak, amikor esik az eső, és az emberek könyebben elbambulnak. És ott dolgoznak, ahol nincs épp rendőr, felögyelő, stb.

nemlatszom 2009.06.17. 14:14:59

@Évikati: Pont itt volt az egyik esetem, idős nénitől próbált lopni két kigyúrt alak. És nekem is az a tapasztalatom, hogy senki nem avatkozott be, csak én. mindenki elment mellettünk, amgí üvöltöztrk rám, nekik volt nagyobb hangjuk, futás lett belőle ott is.
Nem hiszem, hogy egyedül én veszem észre.

gyozop 2009.06.17. 14:50:00

Egy pozitív blog, ez igen!!!!!

Én is tudok ilyet írni, pl amikor a részeg állatot lerugdosta (szó szerint) az 56-os villamos vezetője (Nekem nem fogod összehányni a villamost!).

Vagy amikor az oltári büdös hobbót leugatta egy ember a buszról, hogy takarodjon fürödni a Dunába, ha máshol nem megy, de ne mérgezze a buszt :-)

De más dolgok is lehetnek szimpatikusak, egy mosoly is, vagy amikor a zuglói téren 3 generáció focizik együtt, egy csapatban cigány siheder, 11 éves fiú apjával, idősebb bácsi..

nemuccaszoc 2009.06.17. 14:59:10

Ez a lényeg, kell a példa is.

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2009.06.17. 15:04:28

@gyozop: Bizony! Olvasgasd a többi posztot is, látni fogod, hogy nemcsak "verekedősek" vannak. (Amúgy magam is gondolkodtam, hogy kitegyem-e ezt a levelet, pont amiatt, hogy végülis szerepelnek benne szararcok is. De azért tettem ki, mert emberek segítenek egymásnak, az meg ugye szimpatikus.

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2009.06.17. 15:18:40

Tipp hasonlo esetekre:
elvenni a gyerek tarcajat es odaadni az aldozatnak. :)
(tudom, ilyenre az emberek cucc nelkul mennek, de egy filmben poen lenne)

indapasssucks 2009.06.17. 15:56:11

a blog jó, pozitív, kéne még ilyen.

Az a pár köcsög forumtroll meg csak idejött... hogy találnak el mindenhova, nem értem...

halaloszto 2009.06.17. 16:17:56

most nem azert, de ha ugy tortent, ahogy le van irva, akkor nagyon el van cseszve az egesz.

utanna elengedte a tolvajt? vagy megvartak a rendoroket? ha utobbi, akkor jol megszivja. sertett nelkul kizart hogy ebbol ugy legyen, arrol viszont hogy o garazdalkodott meg zsebben kutatott meg visszatartott egy embert van egy csomo tanu, maga a rendor is latta.

nem az lenne a normalis, ha a sertett is megvarja a zsarukat?

vajk

hablabla 2009.06.17. 16:35:22

Rendben, ez Magyarország ennyivel biztosan nincs vége. Szóval mikor lesz a segítőkész magánszemélyek bírósági tárgyalása, akiket a tolvajok jelentettek fel önbíráskodásért és könnyű testi sértésért?

Rég nem hallottam hasonlóról, örülök. :)

t.o.d. 2009.06.17. 17:26:29

tényleg?

nem lépik át a részeget?
dehogynem. mivel a részeg, ha segítesz neki, vélhetően lehugyoz, vagy elküld az anyádba, de mindenesetre levesz cigivel.

tényleg.

halaloszto 2009.06.17. 18:05:58

volt mar ra pelda, hogy a reszeg miutan kijozanodott, tisztan emlekezett a faszira aki lehuzta az utrol a jardara, es elmeselte a kozegeknek, hogy o verte meg.

vajk

Mioporfeszosz (törölt) 2009.06.17. 18:17:36

A második eset civilruhás rendőrre vall, kevesen tanulják meg szakszerűen blokkolni az elkövetőt így, plussz eleve amit írnak mások is, hogy "nincs" sértett de intézkedni mer, csakis rendőr, kormányőr, fedett nyomozó, stb lehet.
Természetesen ez is örvendetes, ha végre egy BM igazolványos ugymond "benfentes" civilben ilyet lát, nem elfordítja a fejét és "jajmegneüssemabokám nemisláttam semmit", hanem elkapja a szarházit.
Pesten rengeteg a rendőr, civilruhás hatósági személy.
Statisztikai alapon reggelente minden metróállomáson, minden négzetkilóméteren, minden szórakozóhelyen stb. előfordul legalább egy, ha nem több szolgálaton kívüli vagy eleve un. "civilruhás", akinek nemcsak joga, de kötelessége is lenne bűncselekmény észlelése esetén intézkedni.

musi 2009.06.17. 19:36:30

Az ilyen embereknek nem a zsebe üres, hanem a feje.

Egyszer találtam egy mobilt a müpánál, amit kb 10-15 perc múlva csörgetett a tulaja, megbeszéltünk egy találkát, aztán a leányzó csillogó szemmel kérdezte hogy hogyan hálálhatná meg :D Csak épp velem volt az akkori barátnőm :D Mindegy, a lényeg, hogy a tulajának sokkal többet ér az a telefon mint bárki másnak.. ugyanígy egy táska tele iratokkal stb... Mindegy, nem is tudom ez a sztori ide illik-e csak ez jutott eszembe :D

Évikati 2009.06.21. 21:37:54

@ratman_: Anyukádat is leöntenéd egy vödör vízzel, ha éppen kirabolják és kiabál? Remélem:-)

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.06.23. 03:16:03

Az jo, ha kozbeavatkozik valaki, de a motozas mar gazos. Ha csak nem tenyleg nem valami szerv volt. Hogy rendorsegre esetleg birosagra kell jarni? Hat istenem, ez egy jogallamban benne van a pakliban - ezt hozza kell adni a segitseghez. Ugyis fel lehet fogni, hogy ezzel segitesz meg X emberen, akiket nem fog kizsebelni az illeto.
süti beállítások módosítása