Pofon nélkül ült le a részeg bajkeverő

Telepi János ,14:17

A kisvárosi ünnepségek mindig millió kockázatot rejtenek magukban, főleg ha azokat olyan frusztrációkkal terhelt környezetben kell megrendezni, mint például a semminek nyugodtan nevezhető Tiszántúl szélén egyensúlyozó Szolnok. Itt, szülővárosomban holnap lesz a "város napja", amikor azt ünneplik a helyiek, hogy 1847. szeptember elsején megérkezett hozzájuk a vasút, az országban egyébként a másodjára. A hétvégi előzetes dzsembori ígéretesnek tűnt már csak azért is, mert ilyenkor találkozik egymással a panelba kényszerített egykori agrárproletár, majd mosóporgyári segédmunkás, mára rokkantnyugdíjas kannásborrajongó, és az egyetemről, főiskoláról frissen vagy örökre visszakerült neokonzervatív vidéki értelmiség. Az egyik ilyenkor inni szeretne, most épp a főutcának számító Szapáry-n, a másik meg görög táncházat szervez ugyanott, egy darab bojtos cipős népviseletes emberrel. A konfrontáció elkerülhetetlen. Vagy mégsem?

Szóval körtánc a város közepén, pont az egyik kannásboros útjában. A dülöngélő részeg egy darabig észre sem veszi az előtte bőrszandálokban, divatos nyári ingekben és hosszú szoknyákban hullámzó embereket, csak akkor, mikor a népviseletes körtáncvezető egy centire az orra előtt halad el. Ekkor artikulátlan üvöltésben tör ki, egy lendülettel elszakít egymástól egy tanárházaspárt, és a kör közepén terem. Csíkos szatyor a kézben, kínai ing köldökig kigombolva, has kidüllesztve.

Mereven nézi a bojtoscipős embert, aki megpróbál nem tudomást venni róla. Miután a részeg felfogja, hogy a látvány számára így is-úgy is értelmezhetetlen, kezét a magasba lendítve testi kontaktusba, azaz ölelkezésbe kíván bocsátkozni az ufóval, aki viszont elhajol. Szerencsére a boros ezt még nem veszi sértésnek, megpróbál viszont beállni a táncolók közé. Tovább üvöltözik, és kilógó testrészek után kapkod.

A tanár- és adminisztrátornők arca olyan ijedt, hogy azt el sem lehet mondani, látszik, hogy azt gondolják, "ez most már mindig így lesz, itt ragadtam ebben a civilizálatlan putriban". Férjeik és barátaik a cselekvésképtelenség görcsébe meredve, egyre darabosabban táncolva próbálnak nem tudomást venni az eseményekről. Tudják, hogy nőik utálni fogják őket, mert nem tesznek semmit, de akkor is hasonló sors vár rájuk, ha nyilvános dulakodásba bocsátkoznak.

A helyzetet egy idősebb szakállas ember menti meg. Ránézésre az általános iskolás úszómesterem, de nem esküdnék meg rá. Mosolyogva odamegy a részeghez, úgy tesz, mintha üdvözölné őt, viszont annak meglepődését kihasználva, határozottan kilöki a táncolók közül. Érik a balhé, gondolom magamban, ezt gondolják a földre szegezett tekintetekből ítélve a többiek is.

A részeg arcán látszik, hogy egy erőteljes parasztlengőn gondolkozik, de az úszómester - most már nevezzük így - nem hagy neki időt. Két kezét barátságosan lefogja, tagoltan üvölti túl a zenét: "barátom, te be vagy rúgva. Ne táncoljál, mert elrántod a többieket. Nekem megtiszteltetés, hogy megkérhetlek, ülj le szépen ide az útpadkára, és figyeld a táncot, hallgasd a zenét." Ekkor a kannásboros arca megnyugszik.  Ma nem próbál meg embert ölni. Hang nélkül a padka felé botorkál, leül, magába roskad. A zene gyorsabb ritmusra vált, a nők újra mosolyognak.

Éljenek az úszómesterek?

A bejegyzés trackback címe:

https://szimpatikus.blog.hu/api/trackback/id/tr88642107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hiszia Piszi 2008.08.31. 15:57:55

Ezért vártam már nagyon a szeptembert.Konkrétabban azért,hogy végre ne ilyen uborkaszezoni baromságokkal legyen tele az Index (is).Na,talán holnaptól:)

PTibor (törölt) 2008.08.31. 18:22:48

lásd még a jóindulatú részeg ember kategóriát..
ő az, aki próbálná magát reintegrálni a társadalomba, csak sajnos ott rontja el, hogy reggel nem egy újságot/szelet kenyeret/kávét vesz, hanem 1-2 felest.
ő az, aki valahol vágyik arra, hogy ott mulasson a körben, ezért be is próbálkozik, és ha agressziót mutatna akkor nem azért lenne, mert kilökték a körből, hanem azért, mert fáj, hogy nem engedik be..
és ő az, aki ért a szép szóból. megérti, hogy neki nem lehet ott a körben táncolni, és inkább csak szomorkásan ül és nézi.
lehet közben arra gondol, hogy mikor ő fiatal volt, akkor milyen jót táncolt egy ilyen mulatságban a Julival, majd visszacsöppen a való világba. de nem az jut először az eszébe, hogy neki segítséget kéne kérnie (anonim alkoholisták), hanem az, hogy bánatában iszik még egyet.

márciusban, hajnalban, még nagyon hideg volt.. odajött egy hasonló részeg hajléktalan ember. kapott cigit, kis aprót, kaját. és egy jó fél órán keresztül beszélgettünk. odaajándékozta a kabalafiguráját, és a verseiből egy jópárat. teljesen inteligens volt, csak kibabrált vele az élet. na ő is egy ilyen ember..
az emberek nagyrésze elfordul mikor meglátja, mert gusztustalannak tarja, pedig csak szakadt. nem volt büdös, és az egyik legilledelmesebb ember akivel valaha is találkoztam.. :)

tőlem élhetnek az úszómesterek, de a jóindulatú részegek is :D

Vérnűsző Barom 2008.08.31. 19:09:36

Speciel még meghívhatta volna egy italra.
Tudom, nekem semmi se elég...

Telepi János · http://www.panel.blog.hu 2008.09.01. 19:54:38

Azt hiszem az italmeghívás ebben az esetben nem lett volna jó megoldás, bár kétségtelenül nem tudott volna már táncolni utána az illető. PTiborral meg egyetértek, éljenek a jóindulatú részegek is. Emberünkkel is lehetett beszélni, bár nem volt könnyű.
süti beállítások módosítása