Bicikliseknek segített az autós

Telepi János ,14:30

Szerintem a Szimpatikus blog ír utoljára a tavaszi Critical Mass felvonulásokról, de csak tegnap előtt, böngészgetés közben bukkantam rá a Délmagyar Online című csongrád megyei hírportálon a következőre:

Az est legkiemelkedőbb pillanata a bicikliemelgető emberek tömege volt a belvárosi hídon, olyan fél tíz magasságában. Egy szolidáris autós keresztbe elállta az Újszegedről a híd irányába haladó sávot, így biztonságosan feljuthatott mindenki.

A legutóbbi szegedi CM hétköznap (április 22-én, szerdán) volt, ráadásul hasonlóan az ugyanekkor megtartott, rendőri intézkedéseket kiváltó budapesti eseményhez szintén nem volt bejelentve a hatóságnál.

Ilyen körülmények között az autós viselkedése szinte hihetetlen, úgyhogy egy kis részletesebb tájékoztatásért megkerestem a cikk szerzőjét, aki ezt írta levelemre:

A menettől kicsit visszább volt, ott azon a részen, ahol betonszigetek közé vezetik a híd irányába tartó autókat, én pedig maradtam a menetben. Nem tudom, hogy ki volt, vagy miért, annyit tudok, h fekete autó volt ilyen kisebb, családi... Sajna nem értek hozzájuk, bunkó biciklista vagyok.
Bizonyosan segítőkész típus volt, mert ha csak nem akart volna belénk hajtani, ahhoz elég, ha egyszerűen megáll, nem kell a sávban keresztbefordulni.
Hogy mi volt a célja... azt én nem tudom, de szerintem csak aggódott a tömegért, nehogy belénk hajtson valami idióta.

És, hogy ne csak az autósok tűnjenek szimpatikusnak, hanem a bejelentés nélkül, orvul egy irányba kerekező biciklisek is, idéznék még egy mondatot a cikkből:

Természetesen akadt néhány türelmetlenebb autós is, akinek problémát jelentett 3-4 percet várni a tömegre, de őket általában elengedték a biciklisek. Voltak szabálytalanul közlekedő kerékpárosok is, de őket a tömeg, ha nem is vetette ki magából, de igyekezett szóban megrendszabályozni, több-kevesebb sikerrel.

A sok szegedi napfénynek jó hatása lehet a rendőrökre is, mert még este sem idegesek. Idézet E!-nek a Délmagyar cikkéhez fűzött hozzászólásából:

2. E! 2009.04.23. 21:21

a menet elhalad pár rendőrautó és a rendőrség előtt is. A rend őrei nem foglalkoztak a kerékpárosokkal, lévén azok ki voltak világítva, nem tartották fel a nem létező forglamat és megálltak a pirosnál.

 

Nem történt biciklisverés, autórongálás, de még egy nyomorult igazoltatás se. Ezek a szegediek hogy merészelnek ennyire jófejek lenni?

A bejegyzés trackback címe:

https://szimpatikus.blog.hu/api/trackback/id/tr271087302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szegedbicaj 2009.04.26. 15:58:36

Ott valójában egy biciklis állt keresztbe és állította meg a forgalmat. Alapjában véve tényleg türelmesek voltak a közlekedők.

Karma Gedeon 2009.04.26. 17:33:20

nem, volt egy biciklis, aki odaállt, mögötte egy fehér taxi, asszem é amögött volt az úton srégen egy vmi fekete autó...
üdv

KolompárRómeó 2009.04.26. 19:34:00

Imádom szülővárosomat, imádok ott is biciklizni. De amikor erre sor kerül, a középső ujjamat rendszeresen vagyok kénytelen lengetni. Autósok, gyalogosok miatt. És a természetesen a biciklisek is hasonlóan viszonyulnak a gyalogosokhoz, autósokhoz. Természetesen tisztelet a kivételnek.

Hamburgban egy év alatt 5200 km-nél tartok, 2-szer emeltem meg a szemöldököm, egyszer majdnem elütöttek. Mindez Szegeden 10 perc alatt bekövetkezik...

Kristian Kalle \"úr\"nak küldöm eztadalt a 400K Ft 2009.04.26. 19:38:23

engem allandoan ledudalnak foleg a teherautok. Az ilyen autost meg kene jutalmazni

varasd 2009.04.26. 20:19:27

Minden békés volt Debrecenben is, ráadásul csúcsrészvétellel és szintén hétköznap.
Videó és fotók itt:
napielet.hu/napi/rovat/kerekpart/4794/csucsreszvetel_a_tizediken

szegedbicaj 2009.04.26. 20:32:37

Nálunk azért volt kérdéses a nagy békesség, mert nem volt biztosítás, bejelentés, semmi, a kereszteződésekben nem álltak nyugtatgató rendezők, semmi. Csak összejöttük több százan, és mentünk az éjszakában. :)

varasd 2009.04.26. 21:09:24

@CsImi: Akkor minden elismerésem!!!

Madzsar 2009.05.08. 11:09:13

Szegeden elmaradt a Critical Mass. :-(
De volt helyette Radical Mass! :-)

Talán jobb is így. A bunkó biciklis tömeggel egyre kevésbé tudtam azonosulni. A pofámról leégett a bőr, amikor a "tömeg" a zebrán sem engedte át a rászorulókat (terhes nő, kisgyerekes szülő, rozoga nyugdíjas mankóval, stb) és ezirányú próbálkozásom sem járt sikerrel, mert senki nem lassított, hanem inkább kikerültek... Tavaly megfogadtam, hogy az volt az utsó kritikálos tekerésem, de ha jövőre is lesz radikál, akkor arra majd elmegyek! ;-)

hevenájszdéj
süti beállítások módosítása